Tureckie desery – czego trzeba spróbować?
Data publikacji 6 grudnia 2022
Turcja jest krajem, który zachwyca i przyciąga turystów szczególnie podczas wakacji. Rzymskie ruiny, słoneczne plaże, zaśnieżone góry, ciche miasta i szalone zabawy. A do tego fantastyczna kuchnia. Tutejsze desery zachwycają nie tylko oczy, ale i żołądki. Co warto spróbować? Które desery cieszą się największą popularnością?
Tavuk Göğsü
Choć desery kojarzą nam się przede wszystkim ze słodyczami, to w Turcji można trafić na mięsne warianty. Przykładem jest Tavuk Göğsü, czyli pudding mleczny z dodatkiem drobno siekanego mięsa z kurczaka oraz cynamonem. Jednak gdy zakosztujemy deseru możemy nawet nie zauważyć mięsnej wkładki.
Chałwa
To klasyczne tureckie desery, które w Polsce całkiem dobrze znamy. Wiele osób może nawet nie zdawać sobie sprawy, że danie to pochodzi z Bliskiego Wschodu. Słodki, pyszny blok wykonuje się tradycyjnie z pasty sezamowej. Jednak można trafić także na wersje mączne, z kaszy mannej i inne.
Tulumba
W tureckiej cukierni pewnie rzucą nam się w oczy tulumby oraz lokmy i halki. Są to te same desery, ale różnią się jedynie kształtem, jaki się im nadaje. Powstają poprzez smażenie ciasta i nasączanie go syropem. Należy to do bardziej ciężkostrawnych dań.
Fırın Sütlaç
Jeśli chodzi o lżejsze tureckie desery, to nie można zapomnieć o Fırın Sütlaç. W skrócie można powiedzieć, że to turecka wersja puddingu ryżowego. Robi się go z mleka, ryżu, cukru i mąki ryżowej. Masę przekłada się do glinianej formy i zapieka. Mniej znana wersja to gotowana.
Ekmek Kadayıfı
Ciekawym deserem jest także Ekmek Kadayıfı, który przeważnie podaje się w towarzystwie kawy lub herbaty. Robi się go z chleba, który przypomina posłodzone syropem herbatniki. Często polewa się go kajmakiem lub śmietanką.
Inną jego odmianą jest Tel Kadayıfı, który wykonuje się z siekanej pszenicy nasądzonej syropem z miodu lub cukru. Dodaje się do niego jeszcze orzechy włoskie lub pistacje.
Baklava
Do tego deseru wykorzystuje się ciasto filo, które wypełnia się pistacjami lub orzechami włoskimi i nasącza słodkim syropem. Zależnie od rodzaju możemy spotkać Baklavę z innym nadzieniem, syropem, ale czasami także z innym ciastem. Najważniejsze jest to, że to chrupiący deser, który smakuje wyśmienicie.
Tureckie desery
Jak widać, Turcja obfituje w ciekawe i smaczne desery, po które warto sięgnąć. Niektóre z nich oferuje Osmania Warszawa. Jest to jedno z miejsc, dzięki którym nie musimy opuszczać granic naszego kraju, by zakosztować prawdziwych, zagranicznych specjałów. A trzeba przyznać, że wybór w Turcji jest naprawdę niemały.